Co to je?
Základem u granoly jsou stejně jako v müsli ovesné vločky. Přidávají se také nejrůznější druhy ořechů, sušené ovoce a například i čokoláda. Ovšem rozdíl je v tom, že do granoly se přidává tuk nebo jakési pojivo (med, máslo, kokosový olej) a celá směs se následně zapéká v troubě. Díky tomu se granola stane krásně křupavou.
Věděli jste? Granolu můžete připravit nejen na sladko, ale i na slano. Ve slané verzi vycházejte z ovesných vloček a olivového oleje. Přidejte koření, bylinky a třeba i sušená rajčata. Slaná verze se hodí jako zobání k vínu nebo jako posypka na saláty či husté krémové polévky.
Proč si ji připravit doma?
Výhoda domácí granoly spočívá v tom, že si do ní můžete přidat suroviny, které máte nejraději. Někdo dává přednost jen oříškové, kdy prim hrají pekanové, kešu ořechy a mandle a další si granolu oživí co nejvíce chutěmi například strouhaným kokosem, brusinkami, čokoládou a tak dále. Co se týká kombinací, fantazii se meze nekladou. Takže se nebojte a směle do toho. Jako bonus vám v domácí granole nepřibudou žádné cukry a tuky navíc, jako je to často u kupované v obchodě.
Tip: domácí granola se výborně hodí i jako jedlý dárek. Uzavřete ji do dárkové, vzduchotěsné dózy, ovažte stuhou a připište věnování případně i složení této pochoutky.
Pozor: aby se vám granola povedla, musíte ji během pečení v troubě několikrát promíchat!
Na co si dát pozor, aby byla vaše granola TOP?
1) ovesné vločky vybírejte velké, celé, ty drcené se na granolu nehodí
2) celá směs ořechů, vloček a ovoce musí být před podáním do trouby obalená v pojivu
A jaké kombinace jsou ty nej?
- ořechová granola s mandlemi, kešu, pekanovými ořechy, para ořechy a chia semínky
- granola s ořechy, sušeným banánem a kousky hořké čokolády
- granola s kešu ořechy, plátky kokosu a sušenými brusinkami
- granola s křížalami, rozinkami, vlašskými ořechy a skořicí