Co se dá vypálit v chutný destilát?

16.11.20200 comments

Pálenky patří mezi velmi oblíbený alkohol u nás, zejména pak na Moravě. Pravidelně se zde pořádají košty s letitou tradicí. Setkáváme se zde s tradičními příchutěmi jako je slivovice, hruškovice, destiláty z karlátek, špendlíků či mirabelek, ale také s exotickými druhy jako jsou kiwi, pomeranče či limety. Mimo ovoce zdejší pěstitelé neváhají zkusit ani jiné specifické druhy, jako jsou feferonky, badyán, jehličí či divizny.

farm-158332_960_720

Legendou mezi pálenkami není nic jiného než slivovice. Pravá slivovice https://www.lihovarek.cz/slivovice/ se vyrábí ze švestek, jejichž jemnou chuť si propůjčuje samotný destilát, který má podle mnohých zvládnout vyléčit ze všech nemocí. Výrobců slivovice je dnes již mnoho, kdo má vlastní strom si zpravidla poslouží sám (za pomocí nejbližší palírny). Někdy si ji můžeme splést s trnkovicí, ta se ale dělá z jiného ovoce. Trnka je vlastně taková menší švestka, jejíž chuť je o něco trpčí.

Dalším četným zástupcem u nás je hruškovice. Jak už její název napovídá, vyrábí se z hrušek, které v žádném případě nesmí být shnilé, protože na výsledném destilátu je to hodně znát. Ovoce však musí být pěkně uzrálé. Ve správně vypáleném nápoji pak toto ovoce snadno poznáme po vůni.

slivovice

Také z jablek se u nás hojně pálí, výsledný produkt bývá označován jako calvados nebo česky jablkovice. Jablíčka se zpravidla nechávají zkvasit a poté zraje v dubových sudech. Vznikne lahodný nápoj typicky vonící.

Meruňkovice je podobně jako slivovice jednou ze základních druhů u nás vyráběných pálenek. Meruňky jsou slaďoučké, voňavé a tyto skvělé vlastnosti propůjčují také samotnému nápoji.

Z ostatního ovoce, které se vyskytuje v našich zahradách a často jej lidi používají pro výrobu alkoholických nápojů patří například bezinky, broskve, maliny, kdoule, ostružiny, mirabelky, oskeruše, třešně, višně, ryngle, hrozny či třeba šípky. Setkat se můžeme i s tropičtějšími chutěmi. Jmenujme například pomeranč, kiwi, mango, granátové jablko. Z těch neovocných jmenujme alespoň takové rarity, jakými bezpochyby je anýz, jehličí či dokonce pivo.